Duo Shiraz Ann Vancoillie en Liselotte Sels werd opgericht in december 2015. De naam werd gekozen na een concertreis in Iran (zomer 2016). Het duo is flexibel: we spelen zowel op moderne instrumenten (piano, viool) als historische instrumenten (klavecimbel, barokviool). We hebben reeds opgetreden in Antwerpen (Expohuis, juni 2016), Teheran (Arasbaran Cultural Centre, juli 2016), Shiraz (Hafez Hall, juli 2016), en in verschillende huisconcerten (Antwerpen, Gent, Eeklo, juli en augustus 2016). Op 23 februari 2017 staat er een optreden in het conservatorium van Antwerpen gepland (examenrecital). Ons repertoire beslaat verschillende periodes, beginnend van de barok en eindigend vandaag. Componisten waarvan we reeds muziek uitvoerden zijn Bach, Telemann, Mozart, Beethoven, Franck, Wilfried Westerlinck, Frederik Devreese. Zie http://www.annvancoillie.com/duo-shiraz.html
Duo Ann Vancoillie & Pieter D'Hoore :
Laatste concert van de Beethoven versus Belgische muziekreek op donderdag 26 januari 2016
Beethoven 9 en de Gemini sonate van Michel Lisight.
https://www.facebook.com/events/1704643113089795/
Het Duo Vancoillie#Dhoore zal op hun apotheoseconcert van de "Beethoven versus Belgische muziekreeks" samen met *het Koor van de 2de Adem o.l.v. Maarten Van Ingelgem, solisten**Dipika Singh, Sandra Paelinck, Bruno De Canne en Ingmar Rutten, het salon van Quatre Mains laten zinderen en beven met de 9de van L.v. Beethoven in de bezetting viool/piano/koor/4 solisten.
De 26ste is nu reeds uitverkocht MAAR... :-): we werken met een reservelijst en er komen ook luisterplaatsen. U kan hier op deze evenementsbladzijde uw naam en email achterlaten om op de reservelijst te komen. Tot gauw, groetjes, Duo viool/piano Vancoillie*Dhoore.
De Negende Symfonie in d mineur, Op. 125 van Ludwig van Beethoven geldt als een hoogtepunt in het landschap van de klassieke muziek en ver daarbuiten. Acht jaar na zijn achtste voltooide hij deze symfonie eind 1823 of begin 1824, toen hij al volledig doof was. De première vond plaats op 7 mei 1824 in het Kärntnertortheater te Wenen.
Het getal is welhaast zijn eigennaam, maar het werk wordt ook de Koorsymfonie genoemd. De oorspronkelijke Duitse titel die de componist aan zijn schepping meegaf, biedt een aardige impressie van zijn ambitie en pretentie: "Sinfonie mit Schlusschor über Schillers Ode An die Freude für großes Orchester, 4 Solo und 4 Chorstimmen componiert und seiner Majestät dem König von Preußen Friedrich Wilhelm III in tiefster Ehrfurcht zugeeignet von Ludwig van Beethoven, 125 tes Werk". Het is een symfonie met koorfinale op Schillers ode An die Freude voor groot orkest, vier solisten en vier koorstemmen, gecomponeerd en aan zijne Majesteit de koning van Pruisen Frederik Willem III opgedragen door Ludwig van Beethoven, opus 125. Het handschrift, het origineel, van de negende symfonie bevindt zich in de Staatsbibliothek zu Berlin. Men kan dit handschrift online bekijken op een website van deze bibliotheek.
Het werk kenmerkt zich door de grote dynamiek, de krachtige gevoelsuitingen in nauwelijks waarneembaar kleine stiltes en in overweldigend grote gebaren. De romantische muziek weerspiegelt al het lijden van de kunstenaar, zijn woedendste wanhoop maar ook zijn dromen, dankbaarheid en durf. De genoemde vier solisten hebben de partijen van sopraan, alt, tenor en bariton. De koren zijn sopraan, alt, tenor en bas. Beethoven programmeerde de muziek voor de koren op een nieuwe manier, alsof het muziekinstrumenten waren.
De negende symfonie was de laatste die Beethoven voltooide. De plannen voor de tiende waren halverwege toen hij drie jaar later in 1827 overleed. Hierna ontstond het 9e Symfonie-syndroom.
De ode An die Freude (lofzang op de vreugde) is een gedicht van de Duitse dichter Friedrich von Schiller uit 1785. Beethoven nam er enkele regels uit over in het vierde en laatste deel van de symfonie. Deze muziek werd in 1972 op uitnodiging van de Raad van Europa door Herbert von Karajan van nieuwe arrangementen voorzien voor gebruik als het Europese volkslied.
Reservaties op [email protected]
Beethoven versus Belgische muziek.
De 9 symfonieën van Beethoven versus Belgische muziek op 9 concerten.
Op donderdagavonden 14/01/2016, 18/02/2016, 17/03/2016, 14/04/2016, 05/05/2016, 09/06/2016, 6/10/2016, 24/11/2016, 26/01/2017
& 24/03/2015 (*)
9 symfoniën in kamermuziekversie in combinatie met 18 Belgische composities door Ann Vancoillie, viool en Pieter Dhoore, piano
www.musamihicanta.com
www.annvancoillie.com
www.pieterdhoore.be
...
België is rijk aan goeie componisten en dat willen deze twee gedreven musici graag in de verf zetten. Bovendien heeft Ludwig van Beethoven Belgische roots, overgrootvader en grootvader woonden in Mechelen alvorens de familie naar Bonn vertrok. (http://www.mechelenblogt.be/2006/06/voorouders-van-beethoven-mechelen)
Door de 9 symfoniêen van Beethoven op viool en piano te brengen worden deze meesterlijke composities vanuit andere hoek, een andere kleur bekeken. De 9 symfoniën als kamermuziek.
Dit zal doorgaan vanaf 14 januari 2016 in de prachtige salons "August De Schryver" van pianocentrum Quattre Mains.
Belgisch werk van o.a. Eugène Ysaye, Albert Huybrechts, Roland Coryn,
Wilfired Westerlinck, Louis De Meester, Dirk Brossé, Wim Henderickx, Fréderic Van Rossum, Fréderic De Vreese, Robert Groslot, Marcel Poot, Franz Constant zal al zeker gespeeld worden.
Daarnaast bekijken de musici momenteel werk van nog meer Belgische componisten.
Het gedetaiileerde programma wordt telkens per concertavond aangekondigd via het evenement.
Er wordt gestart met de 1ste symfonie van Beethoven op 14 jan 2016 en de apotheose, de 9de symfonie van Beethoven zal doorgaan op 26 jan. 2017 waar het duo vervoegd wordt door een koor en 4 solisten.
(*)Bovendien komt er nog een zijsprong naar een pianotrioconcert op donderdagavond 24 maart 2016 waar chef-dirigent/cellist Dmitri Jurowski hen zal vervoegen in het Geistertrio van Beethoven op. 70 nr 1, werk van Wagner, Belgische werk en Zemlinski, in samenwerking met de Wagnervrienden. We nodigen daar tevens enkele zangers uit van de cast van Zemlinsky's "King Kandaules" dat op dat moment zal spelen in Kunsthuis Opera Vlaanderen olv Dmitri Jurowski. Interviews van enkele solisten uit de cast King Kandaules en interviews met dirigent Dmitri Jurowski over zijn periode in België als chef-dirigent zullen de avond extra boeiend maken.
Deze concertreeks werd aangekondigd op 31 oktober 2015 interview met Ann Vancoillie tijdens het jureren voor de Supernovaprijzen. De reeks zou aanvankelijk doorgegaan zijn in de Club Reserva, georganiseerd door André Posman en betreurde vriend David De Rudder. Door het plotse overlijden van David, is de locatie gewijzigd en zijn wij Chris Tarwe van Quatre mains zeer dankbaar voor de overname van dit project.
Wij dragen deze reeks dan ook op aan David De Rudder (overleden op 1 november 2015)
Het Duo Viool-Piano kan uitgebreid worden tot trio met een zangeres, dan treden de musici op onder de naam
“I Trovatori dell'Opera”
Een zeer gesmaakt flexibel programma van Italiaanse Opera tot cabaret wordt aan het publiek geserveerd.
“I Trovatori dell'Opera”
Een zeer gesmaakt flexibel programma van Italiaanse Opera tot cabaret wordt aan het publiek geserveerd.
Duo Ann Vancoillie & Andrew Wise
De van oorsprong Britse pianist, dirigent en componist Andrew Wise woont sinds 1994 in Gent, België. Hij studeerde muziekwetenschap in Cambridge en directie en piano aan de Royal Academy of Music in Londen. Hij volgde directie bij John Carewe, Lucas Vis en Helmuth Rilling. In 1983 werd hij repetitor van De Nederlandse Opera, Amsterdam. Als pianist, zowel solistisch als in kamermuziek verband, en als lied- en operabegeleider had en heeft hij een bloeiend concertpraktijk Hij werd door Gerard Mortier uitgenodigd om repetitor te worden in de Muntschouwburg in 1989, en een jaar later werd hij ook koordirigent van de Nationale Reisopera in Nederland. Van 1994 tot 1997 was hij koorleider bij de Vlaamse Opera in Antwerpen en Gent. Van 1998 tot 2003 was Andrew Wise koordirigent van de Koninklijke Deense Opera in Kopenhagen. Als gastdirigent trad hij op met het Deens Radiokoor, het Vlaams Radiokoor, kamerkoor Carmina, Tivoli’s Koncertkor, de Opera van Göteborg (Zweden) en het Göteborg Symfoniker als assistent van Kent Nagano, Onafhankelijk Toneel Opera (Rotterdam), Glyndebourne Touring Opera, Den Anden Opera (Kopenhagen), het Valerius Ensemble (NL) en Opera Zuid. Hij was eerste dirigent van de Hoofdstad Operette (Amsterdam), en als pianist stichtend lid van het Argandi pianotrio. In 2004 en 2005 was hij gastdirigent van het Alden Biesen Zomeropera festival, waar hij de producties De Toverfluit en Don Pasquale dirigeerde, alsook opvoeringen van zijn eigen opera, De Fabel van Ooh en Aah. Van 2005 tot 2008 was hij dirigent van het Middelburgs Kamerkoor. In 2008 was hij concourspianist van het Internationaal Vocaal Concours Den Bosch en in 2009 pianist en vocal coach van het Intermezzo operafestival in Brugge. Om dit moment is hij docent in de vocale afdeling van het Conservatorium Antwerpen. Van 2008 tot 2011 was Andrew Wise dirigent van Cantabile-Gent. Met ingang van oktober 2011 is hij dirigent geworden van de Nederlandse Händelvereniging. Ook in 2011 begint het meerjarig project Schubertreise om samen met bas-bariton Conor Biggs de integrale liederen van Schubert uit te voeren. Andrew Wise is sinds enkele jaren ook als componist bezig. Zijn werken omvatten meerdere koorwerken waaronder een Magnificat voor koor, gecreëerd door het Vlaams Radiokoor, een Nunc Dimittis, French Provincial Cooking, geschreven in opdracht van Koor en Stem, een werk voor solo fluit, Caliban, gecreëerd door Eva Østergaard, solo-fluitist van het Koninklijk Deens Operaorkest (det Kongelige Kapel), Kopenhagen alsook diverse andere vocaal werken en arrangementen. In opdracht van het kinderkoor van de Vlaamse Opera componeerde hij, samen met de schrijver Henk Pringels, het muziektheaterwerkLiefde en Bloed, KT dat meerdere keren door het kinderkoor met succes werd uitgevoerd. In opdracht van het zomeropera festival Alden Biesen schreef in 2005 dezelfde team de opera De Fabel van Ooh en Aah. In opdracht van de Iers bas-bariton Conor Biggs, schreef hij de liedcyclus Three Auden Songs, die in januari 2007 in het National Concert Hall Dublin werd gecreëerd.
Duo Ann Vancoillie & Clara Cleymans
Clara Cleymans is een Vlaamse actrice. Ze is de dochter van muzikant Jan Cleymans en actrice Karin Jacobs en is de zus van acteur Jelle Cleymans. Oorspronkelijk speelde ze alleen maar gastrollen, maar in 2010 brak ze door bij het grote publiek met vaste rollen in de VTM-reeks Dag en Nacht en de één-soap Thuis.Vanaf 2010 speelt ze mee in het Vtm-programma Tegen de Sterren op waar onder anderen haar imitaties van Erika Van Tielen en Lady Gaga opvallen. In 2011 is ze ook te zien in Code 37 waar ze psychiater Vicky Renders speelt. Op 25 februari 2011 werd ze door de Vlaamse Televisie Academie bekroond met de Rijzende ster 2010 award tijdens deVlaamse Televisie Sterren.Vanaf 2013 speelt ze de hoofdrol in de nieuwe politiereeks De Ridder op één. In de opvolger van Witse vertolkt ze de hoofdrol, Helena De Ridder, een substituut van de Procureur des Konings. Zij studeerde eveneens piano en droomde ervan om een duo te spelen met een violiste. Toen ze Ann Vancoillie ontmoette in de opera klikte het meteen menselijk en muzikaal, een nieuw duo dat zich toespitst op romantische muziek was geboren.
Ann Vancoillie & Andrew Wise
Repertoire:
Sonatas by Mozart, Haydn, Beethoven, Brahms, Fauré. Works by Sibelius, Achron, Kaija Saariaho, etc.
Repertoire:
Sonatas by Mozart, Haydn, Beethoven, Brahms, Fauré. Works by Sibelius, Achron, Kaija Saariaho, etc.