De liefde voor Latijns-Amerikaanse muziek, de "nieuwe tango", zoals Astor Piazzolla het uitdrukt, de improvisatie en ritmiek brachten hen samen. Guillermo Anad, een bevriend Argentijns componist, schreef zijn doctoraat over Piazzolla en arrangeerde 5 werken van Piazzolla voor het ensemble. Ann Vancoillie arrangeerde eveneens een werk van Piazzolla, namelijk "Libertango". Ook de Cuatro Estaciones Porteñas van Piazzolla voor pianotrio staan op hun repertoire. In 2021 brengen ze deze werken in de opera van Gent en Antwerpen in combinatie met dans. De samenwerking tussen 4 musici met een andere muzikale achtergrond ontwikkelde zich tot een boeiende wijze van uitvoeren inclusief improvisaties. De vier musici zijn allen geïnteresseerd in het actief uitvoeren van diverse stijlen, waarbij ze de grenzen van de cross-over samen oversteken.
The Ensemble Libertad performs music by Astor Piazzolla, related compositions and own work. The love for Latin American music, the "new tango" as Astor Piazzolla likes to name his compositions, improvisation and rhythm brought them together. Guillermo Anad, a befriended Argentian composer (living in Australia), wrote his PhD on Piazzolla and arranged 5 of Piazzolla's works for the ensemble. Ann Vancoillie also arranged a work by Piazzolla, namely "Libertango". The Cuatro Estaciones Porteñas by Piazzolla for piano trio are also in their repertoire. In 2021 they will perfrom these works in the operas of Ghent and Antwerp in combination with dance. The collaboration between 4 musicians, each with a different muscial background, developed into a fascinating way of performing, including improvisations. The four musicians are all interested in actively performing various styles bridging the boundaries of the crossover together.
r.
Ann Vancoillie:
behaalde Hogere Diploma's voor viool & kamermuziek alsook haar diploma pedagogie voor beide disciplines aan het koninklijk conservatorium van Brussel en haar Master of Arts aan het KASK te Gent. Zij vervolmaakte zich aan het Mozarteum van Salzburg bij Sandor Végh, Nicolaus Harnoncourt en het Hagenkwartet. Internationale meestercursussen deed ze o.m. in Engeland (Prussia Cove), Zwitserland (Lenk), USA (New York & Vermont), Frankrijk, Duitsland (Hannover, Goslar) bij A. Gertler, R. Ricci, J. Epstein, D. Delay, Z. Bron, Y. Neaman. Ann is enerzijds gekend als een enthousiaste all-round muzikante, actief in het Belgische muziekleven als soliste eerste viool in het "Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen" en speelde eveneens in buitenlandse top-orkesten (o.m. Les musiciens du Louvre, Mahler Chamber Orchestra) zowel op klassieke viool, als op barokviool. Anderzijds is zij gekend als veelzijdige creatieve artieste die zowel in diverse kamermuziekformaties als solistisch uitvoert in stijlen gaande van barok over klassiek, langs jazz en improvisatorische wegen, tot zeer experimenteel. Zij improviseert met musici uit diverse culturen en ontwikkelde zo een geheel eigen stijl en virtuositeit. Ann houdt ervan om haar verschillende violen (klassiek, barok, elektrisch) en strijkstokken te gebruiken voor de verschillende stijlperiodes om zo telkens de maximale juistheid in uitvoeringspraktijk te bereiken. Zij werkte lang samen met wijlen Juan Pablo Lopez Recabarren (gitarist) . De verschillende muzikale achtergronden creeërden een zeer eigen stijl doorspekt van improvisatie. Zij maakten samen een CD "With a touch of latin". Met pianist Pieter Dhoore speelde zij de 9 symfonieën van Beethoven (bewerking Hans Sitt) in combinatie met 35 Belgische jaren.http://www.annvancoillie.com/beethoven-versus-belgian-music.html Dit project liep over 2 jaren (van 2017 tot 2019) Momenteel legt zij zich eveneens intensief toe op de jazz. Masterclasses aan de New York Jazz Academy, Vermont Jazz Adventures en Berklee Jazz clinics Perugia (bij o.m. R. Ben-Hur , Helio Alvès, J. Arrau, M. Webster, A. London, N. Kelly, J. Odgren, J. Kelly worden nu gevolgd door de Bachelor/Masterstudie Jazz bij o.m. F. Derissen, A. Massart, P. Churchill, P. Zurstrassen, M. Paré, M.Hatzigeorgiu in Brussel. Lifelong Learning en een creatief leven leiden is haar eeuwige bron van energie. Meer info op www.annvancoillie.com
Sigrid Vandenbogaerde: Na haar opleiding aan het Brusselse Conservatorium bij Edmond Baert, studeerde Sigrid Vandenbogaerde bij Mark Dobrinsky en Radu Aldulescu. In 1991 trad ze toe tot het RTBF-orkest, en speelde ze freelance in de Beethoven Academie, I Fiamminghi, Prima La Musica en het orkest van de Vlaamse Opera. Als kamermusicus maakt ze deel uit van het Springquartet, het Metropolisquartet, Capriccio en Titanic (muziek uit de Belle Epoque). Sigrid Vandenbogaerde, cellist van het ensemble Musiques Nouvelles, treedt op op festivals in Europa en in Oezbekistan en neemt deel aan de opname van talrijke cd's. Ze mixt stijlen en tijdperken en nam op met Venus, Sharko, Claude Maurane, An Pierlé, Patricia Kaas, Gilbert Montagné en Gery Lippman. Ze trad ook op met jazzmuzikanten Heartland (Diederick Wissels, David Lynx en Paolo Fresu), Olivier Colette en Chris Joris, en wereldmuziek, waaronder Luthomania en E-Mociones (flamenco). Op heden speelt Sigrid ook in de projecten Saxacorda (Rhonny Ventat + strijkkwintet), Lonh, Rosebud (geïnitieerd door Jean-Philippe Collard-Neven), From Anastasia (gemaakt door Renaud Lhoest). Momenteel bereidt ze zich voor op Ars Musica "Evanescens", een multimediaproject gecreëerd door Todor Todoroff en Laura Guerra Comenares. Daarnaast creëerde Sigrid "Gift", een soloproject waarin ze met name werken voor haar uitvoert.
Dick Van der Harst:
is muzikant, arrangeur en componist. Sinds 1989 is hij componist in residentie bij LOD. In zijn composities ontleent hij elementen uit zowel jazz, klassiek als volksmuziek uit alle hoeken van de wereld. Hij vermengt muzikale stijlen die hem aanspreken en creëert er iets nieuws mee, muziek die zijn onmiskenbare stempel draagt. Zijn muziek is ook uiterst 'menselijk', en laat een grote vrijheid aan de muzikanten die ze uitvoeren. Met muziektheaterproducties als Diep in het bos en Achter ‘t eten (samen met Eric De Volder), Stories of Europe – The Attendants’ Gallery (samen met acteur/ regisseur Koen De Sutter) en La Tristeza Complice (samen met Alain Platel van Les Ballets C de la B) heeft van der Harst een uitgebreid repertoire opgebouwd. Kenmerkend voor zijn projecten is dat ze een breed publiek aanspreken. Zijn volkse fanfare Banda Azufaifo en het hartverwarmende Huis der verborgen muziekjes I & II, zijn daarvan de bekendste getuigen. In 2001 kreeg van der Harst de Louis Paul Boonprijs “voor zijn maatschappelijk engagement en de binding met de mens die in zijn hele oeuvre terug te vinden is”. Voor zijn samenwerkingsproject Achter ‘t eten met Eric De Volder werd hij in 2004 bekroond met de Grote Theaterfestival Prijs. In 2007 & 2008 was Dick van der Harst stadscomponist van Gent. In 2008 werden zijn CD’s Gloria (Kerst‐, Nieuwjaars‐ en Sinterklaasliederen uit verschillende culturen), Vlernica (geïnspireerd op de vlucht van kinderen voor de Spaanse burgeroorlog) en Assim (bewerking van muziek van Jacob Obrecht) uitgegeven. In het kader van Linz Cultuurhoofdstad 2009 creëerde hij een compositie voor het jaarlijkse terugkerend muzikale evenement Klangwolke. In 2010 werkte Dick van der Harst samen met Thomas Hauert (ZOO) voor de productie You’ve changed. Voor LOD bereidde hij samen met Oxalys en Raven Ruëll een kindervoorstelling voor gebaseerd op het boek De eenzaamheid van de egel van Toon Tellegen . Hij ontmoette Astor Piazzolla vele jaren geleden en bleef de liefde voor zijn muziek met typische stijl behouden.
Vincent Bruyninckx:
Geboren in Namen in 1974. Hij studeerde klassieke piano bij Véronique Moureaux en jazz bij Thierry Smets, Nathalie Loriers daarna in de klas van Eric Legnini aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel, en voltooide zijn muzikale opleiding met analysecursussen en stages. musical, compositie, kamermuziek, improvisatie ... Zijn nieuwsgierigheid en zijn diverse opleiding - hij heeft ook een graad in natuurkunde - brachten hem al heel vroeg ertoe muziek vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, zowel stilistisch als technisch (informatica, akoestiek en synthese). We zien hem in de Belgische en internationale jazzscene, met name als begeleiding van het Tribute to Toots-project Thielemans, Fred Delplancq, Laurent Doumont, de Jazz Station Big Band, Stéphane Mercier, het Brussels Jazz Orchestra, Fabrice Alleman met de 'Liège Chamber Orchestra, Phil Abraham, Gino Lattuca, Richard Rousselet, Jeanfrançois Prins, Bruno Castellucci, Bobby Shew, Benoît Vanderstraeten, Daniel Romeo, Paco Sery… Met zijn interesse in kamermuziek en hedendaagse muziek werd hij ook dikwijls gevraagd door het Ensemble Musiques Nouvelles. Zijn carrière omvat ook regelmatige samenwerking in de popwereld. Hij treedt regelmatig op in Europese theaters (van Nederland tot Turkije) en daarbuiten (Verenigde Staten, Midden-Oosten, Azië). Momenteel doceert hij jazz (assistent van Eric Legnini), akoestiek en praktische harmonie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel (Franstalige afdeling) en jazzpiano aan de Académie de Forest.
Guillermo Anad:
is componist, arrangeur en schrijver uit Buenos Aires. Hij heeft als orkestmusicus (altviolist) gewerkt in Argentinië, Parijs en Berlijn en zijn composities zijn uitgevoerd en opgenomen in Europa en Amerika. Hij is een specialist in zowel Argentijnse tango als Latijns-Amerikaanse culturele studies. Anad studeerde viool en altviool bij Szymeia Bajour (Buenos Aires), Ana Bela Chavez (Parijs) en Ulrich Fritz (Berlijn) en compositie bij Enrique Gerardi. Originele composities van Anad zijn onder meer milonga's op teksten van JL Borges, "Impromptu voor bandoneón en symfonieorkest" (in opdracht, ter gelegenheid van het eeuwfeest van de stad La Plata), Drie stukken voor cello en piano, "Milonga in d" voor solo piano en "Elegie" voor houtblazers, piano en vibrafoon. In 1998 werkte hij als adviseur bij UNESCO in Parijs voor de collectie UNESCO Musique Traditionnelle du Monde. Anad trad op met tango-ensembles waaronder het Mariano Mores Tango Orchestra en het Antonio Agri Ensemble en als gastviolist in een tango-orkest onder leiding van Gustavo Beytelmann. Zijn eerste dichtbundel, Versos tomados, is in Buenos Aires en Melbourne bewerkt als muziektheaterwerk. Hij produceerde en presenteerde het radioprogramma "La vuelta al tango" en "Ochenta mundos" voor "Radio Nacional Argentina". In 2009 werd hij benoemd tot de eerste internationale Académico Correspondiente in Australië voor de Academia Nacional del Tango. Anad ontving de Paul Sacher Stiftung Award 2003-2004 (Basel), waar hij onderzoek deed naar de muziek van Alberto Ginastera. In Australië ontving dr. Anad voor zijn doctoraat de La Trobe University Research Thesis Merit Citation 2008. Hij is een Research Associate bij het Australian National Center for Latin American Studies (ANCLAS) aan de Australian National University. Anad specialiseerde zich in het leven en de muziek van Astor Piazzolla en heeft veel gepubliceerd over Piazzolla en andere tango-gerelateerde thema's. Hij voltooide meer dan 100 arrangementen voor verschillende ensembles van Piazzolla's composities. Anad is muziekdirecteur en arrangeur van de ensembles TangoMundo en Babilonia. In 2017 begon Anad een samenwerking met klarinettist Alberto Ferrer en de Quinteto Casulana voor een reeks van alle Piazzolla-concerten, "Tristezas de un Doble A". Voor het "Ensemble Libertad " maakte hij 5 arrangementen van Piazzola's muziek: "Lunfardo", "Resurrección del Ángel", "Fuga y Misterio", "Novitango" en "Michelangelo" 70 Deze zullen gecreëerd worden in Opera Ballet Vlaanderen.